Új cikksorozattal készültünk, melynek témája a CID-es gyakorlati projektek megismertetése.

Szakmai Teamünk bemutatásából már ismerős lehet, hogy szervezetünk tagjai alapvetően a Talent Program keretén belül külső partnerek, cégek bevonásával szerveznek meg egy adott eseményt, például egy workshopot vagy egy MeetUpot valamilyen témában, ahol a cégek segítségével sajátíthatják el az általuk biztosított tudást.

Jelen esetben azonban teljesen más jellegű feladatok elé nézünk. A megszokottól eltérően a külső partnerek csak megbízásokat adnak nekünk egy adott projekt lebonyolítására, és a feladatokon kívül kevés konkrétumot közölnek velünk. A projektben egy vagy több összetett feladatot kell teljesítenünk, így a hangsúly a tudás gyakorlatias használatára kerül.

Lényege, hogy egy adott projekthez különböző csapatokat alkotunk, amelyekben a feladatokat felosztva végezzük el, illetve ennek során megismerkedünk számos rendkívül hasznos programmal, mint például a WordPress (Divi), Microsoft Power BI, Jupyter Notebook, valamint nagyon fontos és hasznos programozási nyelvekkel (C#, Python).

Mi a projektek célja?

A projektek elsődleges célja, hogy piacképes és naprakész kiegészítő tudást szerezve segítsük külső partnereink munkáját, és csapatban dolgozva hozzunk létre kézzelfogható eredményeket ugyanúgy, ahogyan a munkaerőpiacon vagy esetleg saját vállalkozásunkban tennénk; ezt az egyetemi képzés nem feltétlenül biztosítja számunkra. Ezen kívül nagy előnyt fog jelenteni számunkra, hogy elmondhatjuk, olyan projektekben vettünk részt, ahol megismerhettük a legújabb technológiákat; továbbá persze a CV-ben is jól mutat.

Milyen projektekben vehetünk részt?

Jelenleg alapvetően 4 projektben vehettünk részt más-más területekre specializálódva, egyszerre akár több projektben is. Belekóstolhatunk üzleti szoftverek fejlesztésébe C# nyelven, kipróbálhatjuk a webfejlesztést és elsajátíthatjuk a webdesign alapjait egy nagyon menő, 2020-as trendnek megfelelő weboldalt készítve WordPressben a Divi téma segítségével. Ezeken kívül megújítjuk szervezetünk teljes weboldalát, hogy gazdaságinformatikusként modern megjelenésünk legyen a honlapon is. A Cégjegyző.hu-val együttmüködve egy általuk biztosított hatalmas céginformációs adatbázis, egy Python alapú adatelemző szoftver és egy kis mesterséges intelligencia segítségével átfogó elemzést készítünk, amelyben megállapítjuk, hogy hazánkban mely szektorokat, iparágakat érintheti leginkább/legkevésbé a koronavírus, és melyikekbe érdemes befeketni.

Összefoglalva tehát rengeteg izgalmas kihívás elé nézünk, amelyek teljesen beillenek szakmai karrierünkbe, ezáltal kifejezetten hasznos kiegészítő tudásra tehetünk szert.

Igényelnek a projektek valamilyen előzetes tudást?

Összességében elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag egyik projektnél sem kritérium az előzetes tudás, tehát elsőévesek, másod- és harmadévesek, valamint végzősök is egyaránt a projektcsapat tagjai lehetnek. A feladathoz minden eszköz, tudásanyag és szoftver biztosítva van számukra, ezért a hozzáadott érték mennyisége és minősége saját magunkon múlik.

A továbbiakban heti rendszerességgel fogjuk nektek részletesen bemutatni a gyakprojekteket, és reméljük, ti is kedvet fogtok kapni, hogy a jövőben részt vegyetek egyben, hiszen rendkívül értékes tudást sajátíthattok el.

Takács Bálint

2020.04.20.